Acasa » Blog » Development & Hosting » Behind the scenes: de ce avem mereu o instalatie de dezvoltare?

Behind the scenes: de ce avem mereu o instalatie de dezvoltare?

Astazi o sa povestim putin despre cum lucram noi… un fel de behind the scenes al modului nostru de lucru. Dupa cum clientii nostri sunt deja obisnuiti, vom discuta despre serverul si instalatia de dezvoltare, si cum ne scapa ea de o gramada de probleme.

Avantajele unui server de dezvoltare

De obicei, pentru a minimaliza riscul de erori sau downtime al unui magazin online sau a unui site mai complex, se lucreaza in paralel, pe doua instalatii: instalatia de productie (cea care e activa, si poate fi vizitata de clienti/vizitatori – deci produce/aduce venit daca este cazul) si instalatia de dezvoltare, pe care se implementeaza  (pe un server diferit).

Care sunt avantajele, si de ce tinem neaparat sa lucram astfel mai ales cand discutam de proiecte medii/mari, care deja exista online? Hai sa vedem…

  1. Site-ul actual si functionalitatea acestuia nu sunt afectate. Pana in momentul in care versiunea noua este pregatita de lansare, clientii pot folosi site-ul fara sa fie afectati. Apoi, cu un downtime minim – de multi insesizabil, acestia se pot bucura de noul magazin/site.
  2. Se pot face diverse teste si modificari, iar in cazul in care apar erori, nu exista ‘pagube’.
  3. Clientul poate vedea modificarile si in ce stadiu se afla dezvoltarea noului magazin/platforme, si pot testa in paralel diverse functii sau se poate familiariza cu lucrurile noi aduse.
  4. Avand libertatea de a testa toate functiile (De exemplu in cazul unui magazin online sa plasam ‘n’ comenzi pentru a testa tot procesul de comanda), clientul obtine la finalul proiectului un proiect bine inchegat, fara erori sau surprize neplacute.
  5. Adaugarea pe viitor de functii suplimentare prin testarea lor in prealabil, pe instalatia de dezvoltare.

De ce si cum?

De ce? Scopul nostru este sa ‘livram’ clientilor servicii premium. Asta inseamna ca erorile si problemele care tin de noi si de serviciile realizate nu sunt dorite. Un server de dezvoltare ne ajuta sa finisam cat mai bine site-ul/magazinul inainte de lansare.

Totodata, acest mod de a lucra ne permite sa fim si mobili. Versus un server local de dezvoltare, nu suntem legati de un anumit sistem si putem lucra de oriunde avem o conexiune la net. Tinand cont ca suntem de obicei cu programul foarte incarcat, mobilitatea e un mare plus. Ca si bonus, din experientele de pana acum, multi par sa fie incantati de faptul ca ne pot ‘verifica’ intrand si testand pe serverul de dezvoltare (si uneori ne ajuta identificand probleme/detalii care noua ne-au scapat sau vin cu ajustari dorite – astfel clientul nostru obtine mereu ce isi doreste).

Iar ca mod de realizare, pe scurt, incercam sa replicam pe cat se poate de exact serverul sau gazduirea unde urmeaza a fi implementata solutia oferita de noi. Asta inseamna printre multe alte detalii, folosirea aceleiasi versiuni de MySql/Php/Apache sau Nginx. Astfel nu vor exista erori neasteptate si nici nu vor fi surprize precum diverse scripturi in php sa nu functioneze la lansare.

Concluzii

Prin aceasta metoda de lucru, reusim sa reducem downtime-ul la minim dar sa si eliminam sau reducem drastic erorile si problemele ce pot aparea dupa terminarea unui proiect.

Exista scenarii in care nu aplicam aceasta metoda de lucru. Mai exact in momentul in care suntem contactati pentru reparatii rapide si urgente, si lucram pe instalatii/proiecte care nu sunt realizate de noi. Dar de obicei in astfel de cazuri nu e vorba de schimbari majore iar clonarea instalatiei ar fi prea costisitoare sau mancatoare de timp (urgenta pentru noi inseamna acum).

nota: prin downtime intelegem o perioada de timp in care site-ul nu este 100% functional sau utilizabil

Daca ai o opinie legata de acest articol spune-ne! Lasa un comentariu sau contacteaza-ne! Nu uita sa dai un share articolului pe reteaua ta preferata de socializare!