Windows 10 este un sistem de operare fantastic! Microsoft a avansat mult, a invatat de la clienti si a introdus functionalitati si tehnologii noi in ultimul sau sistem de operare. Dar, ca de obicei, exista si bug-uri. Mici probleme care trebuiesc rezolvate. Nu prea putem reprosa foarte multe, caci Microsoft lanseaza actualizari si fix-uri destul de des. Plus ca, exista si programe mult mai mici si mai putin ‘complexe’ care au bug-uri.

Am observat o utilizare absurd de mare a memoriei ram, de catre procesul ‘System’. Primele ganduri au fost o scanare de malware si virusi. Nimic. Restart-ul sfant nu a rezolvat nimic. Procesul respectiv ajunsese pana la 800mb! Lucruri foarte ciudate incepeau sa se intample. In momentul in care porneam Photoshop, primeam o avertizare din partea Windows-ului cum ca, nu exista suficienta memorie ram, si imi recomanda sa inchid Photoshop, pentru a nu pierde date. Nu am mai patit asta pana acum.

Ok, am dat un CCleaner, inca un restart…nimic.

Pana am descoperit doua setari care au dus procesul System de la 800+mb ram utilizati, la maxim 45mb constant. Va recomand sa le incercati, daca suspectati astfel de probleme pe pc-ul dvs cu Windows 10.

1. Dezactivarea optiunii de a alege automat culoarea temei in functie de fundal

Pentru a face aceasta, navigam in meniul start, la panoul ‘Settings’, apoi alegem Personalizare. In meniul din dreapta cautam tab-ul „Culori”. Acolo avem o optiune de a activa sau dezactiva functia de alegere automat o culoare de accent pentru fundalul nostru. O dezactivam ca in poza de mai jos.

one

2. Dezactivarea notificarilor despre Windows

Probabil printre cele mai vagi setari, dar si cele mai simtitoare. In momentul in care am dezactivat aceste notificari, sistemul a inceput sa nu mai manance atata memorie ram. O fi bug, o fi feature… mie mi se pare inutil ca notificarile sa imi manance atata memorie.

Pentru a dezactiva aceste notificari, tot in meniul ‘Settings’, mergem la meniul ‘Sistem’. Aici cautam in dreapta meniul ‘Notificari & actiuni’. Noi am dezactivat toate notificarile. Dar cea mai importanta este ‘Arata-mi sfaturi despre Windows/Show me tips about Windows’. Asta a facut diferenta. Aveti o poza mai jos cu setarea.

2

Concluzie

 

Nu stim daca este vorba de un bug general, o problema pe configuratia noastra hardware sau altceva.  In orice caz, nu era ok ceea ce se intampla. Stim despre conceptul ‘ramii nefolositi sunt inutili’, dar aici nu era despre asta vorba. Ramii erau folositi inutil de catre sistem.

Spercam ca, daca ati intampinat problema asta, acest scurt articol sa va fi ajutat.

Daca aveti intrebari sau nelamuriri, lasati un comment mai jos. 🙂