Comert online – incepem cu dreptul. Incepem cu Magento

Ce se intampla?

Odata cu acest articol, lansam categoria ‘comert online’ pe blogul nostru. In aceasta categorie vom dezbate si rezolva anumite probleme in legatura cu aceasta platforma extrem de puternica de comert online. De asemenea, vom descoperi impreuna cum putem face anumite operatiuni, cum putem administra, si – speram noi – veti realiza ca nu e asa greu precum pare. Nu ne batem cu pumnul in piept ca e usor; dar o administrare de baza, dupa ce magazinul a fost instalat si personalizat, poate fi facuta de oricine doreste sa invete. + multe idei, sfaturi si ‘alte cele’ despre comertul online in general.

Explicatie: ce intelegem prin administrare de baza? Intelegem urmatoarele: actualizare de stocuri, introducere de produse noi, administrare recenzii si clienti, preluare si livrare comenzi, setari de baza care pot varia de la magazin la magazin, administrarea unui magazin magento multilingv – da, poti avea un magazin disponibil in mai multe limbi. Toate acestea vor fi explicate in detaliu in articolele viitoare. Acum suntem la inceput, asa ca te luam usor.

Incepem direct cu Magento, pentru a avea o fundatie solida

Am ajuns pana in punctul in care exista afaceri din sfera comertului, bazate strict pe vanzari online. Comertul online este deja destul de puternic dezvoltat – desi la noi in tara inca mai e mult loc de dezvoltare, dar fara discutie fenomenul a luat amploare chiar si in Romania. Faptul ca printr-un website te faci vizibil si accesibil in intreaga lume, e deja cunoscut. Exact la fel e si in comertul online.

Cum probabil stiti daca ati cautat pe google macar o data despre ‚cum sa imi fac un magazin online’, cele mai ‚la cheie’ solutii par sa fie magazinele pe platforme in care cu ajutorul unei sume de bani lunare, poti avea propriul magazin, gazduit direct la firma respectiva. Evident, cu limitari sau diverse restrictii – cele mai ‚interesante’ fiind cele pe numarul de produse existente pe magazinul dumneavoastra.

Nu discutam despre asta azi, discutam despre varianta celor care prefera sa o faca cum trebuie; varianta care iti ofera o metoda de a evolua mai usor, iar magazinul tau evolueaza de-o data cu tine, cand esti pregatit. Discutam despre cum sa ai propriul magazin online bazat pe Magento, magazin in care TU iti impui limitele. La ce ma refer? Ma refer la faptul ca nu ai limite de comenzi/clienti/produse/categorii/pagini/etc. Limitele ti le impui tu, prin suma pe care o investesti. Hosting puternic? Mai multe produse! E atat de simplu.

Magento este printre cele mai populare platforme de comert online, o platforma extrem de extensibila si extrem de capabila. Ideea e, ca atunci cand incepi, sa incepi direct de la baza. Poate ca la inceput iti trebuie doar un magazin cu functiile de baza: un cos, un sistem sa administrezi stocurile si preturile produselor si nu multe altele. Dar de ce, atunci cand o sa ai nevoie de functii avansate( – si exista toate sansele ca platforma ‚la cheie’ sa nu contina asa ceva sau sa fie absurd de scump planul care contine functia), sa fii nevoit sa schimbi platforma? De ce sa nu adaugi inca o extensie la magazinul cu care esti deja obisnuit in ceea ce priveste administrarea lui, si totul sa fie facut in cateva minute, rapid si pentru tine si pentru clientii tai?

Inainte sa continuii sa citesti, respira adanc, si accepta ca administrarea unui magazin online o poti face chiar si tu – NU e mare filozofie in a administra comenzi, retururi, clienti, produse intr-o platforma chiar si asa puternica ca Magento. Nu ai nevoie decat de rabdare. Atat.

Daca nu ma crezi, iti voi dovedi! 🙂

Inainte de asta, trebuie sa precizez ca in ceea ce priveste gazduirea unui magazin Magento recomandam un VPS, mai ales atunci cand noi ne ocupam de instalare, din simplul fapt ca se pot face mai multe optimizari pentru a obtine performante cat mai bune si aveti resurse garantate. Am instalat magazine si pe gazduire shared, cu produse intre 100-600 si magazinele se misca acceptabil.

Nota: un VPS costa lunar de la ~55 de lei in sus. Nu ni se pare mult, tinand cont de potential si libertatea oferita de platforma.

In cele ce urmeaza vom face un mic tur initial in panoul de administrare al lui Magento, iar in articolele viitoare despre Magento, vom afla cum sa facem anumite operatiuni in Magento, dar si tutoriale utile si rapide aplicabile la un nivel minim de cunostinte.

Turul de onoare

Hai sa vedem impreuna cum arata un panou de administrare al unui magazin proaspat instalat. Aveti mai jos cate o poza cu fiecare meniu principal prezent in Magento(click pe poza pentru a o mari):

Dupa cum ati observat, nu prea intalnim termeni absurd de greoi iar interfata este in limba romana. Probabil multe setari si operatiuni le puteti executa din simplul fapt ca aveti o experienta minima in comert. Noi de obicei creeam un cont special in panoul de administrare, cont care nu are permisiuni de a modifica setari care pot defecta sistemul sau bunul mers al vanzarilor. Astfel, administrarea poate fi facuta fara grija ciudata(dar des intalnita) ‘si daca stric ceva?’.

Vom analiza probabil mai toate subgrupele prezente in pozele de mai sus, de-a lungul articolelor ce urmeaza a fi publicate.

Inchei aici acest articol, o idee cam lung, dar care va prezinta o metoda eficienta de a incepe in ceea ce priveste comertul online. Daca aveti intrebari, nu ezitati sa ne contactati sau sa lasati un comentariu. Ne auzim in urmatorul articol despre Magento, care vine in curand!

nota: lansam in curand primul demo live de panou de administrare in romana, care va fi accesibil oricui doreste sa vada in actiune platforma si sa o testeze.

nota: toti clientii nostrii primesc un manual de utilizare personalizat in format .pdf, in limba romana/engleza la care pot apela rapid pentru a efectua operatiuni de administrare si setari de baza sau setari ale functiilor personalizate existente pe magazin.