Ce este un CMS? Am nevoie de un CMS?

 

Salutare! Hai sa ne lamurim impreuna despre faimosul acronim CMS. Ce este un CMS, ce avantaje are si ce dezavantaje? Cat de util este sa folosesti un astfel de sistem pentru website-ul/magazinul tau?

In primul rand, hai sa descoperim ce este un CMS. Vine de la Content Management System, si tradus, ar insemna un sistem de management al continutului. Probabil deja ai o idee ce inseamna sau cu ce se ocupa un astfel de sistem. Rolul unui astfel de sistem, este sa te ajute in ceea ce priveste adaugarea de continut nou pe site-ul tau.

 

 

De exemplu, Wordpress este un CMS. Ai o tema/design facut pe website-ul tau. Ca sa adaugi un articol nou, trebuie doar sa mergi in panoul de administrator, sa iti scrii ideile, si sa dai ‘publica’. Articolul tau va fi postat direct pe website, fara sa umblii in nici un cod, si aspectul general al articolului va respecta design-ul site-ului tau. Exact acelasi lucru se intampla si in cazul platformelor de comert online. Poti linistit sa ai un magazin online fara un panou de administrare, facut de tine(sau altcineva) rapid. Doar ca e mult mai comod sa ai o interfata de administrare, de unde adaugi usor produse noi, verifici comenzile, setezi promotii etc.

Sitemele acestea, au in principiu un singur dezavantaj: mananca mai multe resurse. Dar nu exagerate! Nu iti trebuie o racheta ca sa hostezi un website + blog bazat pe wordpress sau alte CMS-uri. In schimb, cand vorbim de comert online, se complica un pic treaba, deoarece viteza deja are un cuvant puternic de zis in potentialul tau profit – moment in care tu decizi cat de serios vrei sa intri pe piata online.

Si totusi, de ce nu ai folosi un CMS? Daca nu vrei un blog, nu planuiesti sa adaugi cel putin lunar, nimic nou(sau doar 2-3 idei), s-ar putea sa scapi mai rapid cu un website fara un CMS. Cazuri in care acest lucru se aplica:

– vrei un website de prezentare general, in care updatezi sau nu o data la ceva timp continutul;

– vrei un cv online care sa iasa in evidenta;

– iti trebuie un portofoliu, dar nu ai lucrari de pus prea des in el(si nu ti-e frica sa lucrezi 15minute pe luna in HTML)

 

In ceea ce priveste, elminarea unui CMS pentru a obtine viteza, mi se pare o alegere proasta. Esti blogger, postezi saptamanal – sau mai des, si vrei sa renunti la Wordpress, pentru a castiga viteza. E mult prea comod, si economisesti mult mai mult timp cu un CMS decat fara, astfel te poti concentra pe ceea ce conteaza – continutul.

Viteza nu o obtii schimband platforme ca pe sosete sau lucrand fara un CMS. Poti avea un website rapid chiar si atunci cand folosesti un CMS, trebuie doar sa cauti un pic despre cele mai bune practici sau sa apelezi la cineva care iti poate face un ‘tune-up’. Rezultatul va fi pe masura: un sistem rapid, care iti economiseste timp si un sistem care iti va fi mai usor de administrat – si, cel mai important: accesibil indiferent de cunostintele tale. Dupa o ora de umblat in panoul de administrare wordpress, deja stii cum sa faci lucrurile de baza.