Wordpress este probabil cel mai popular CMS. Site-uri, bloguri, magazine online si tot felul de proiecte si pagini folosesc acest sistem de management al continutului. De ce? Este usor de folosit, rapid, si intuitiv.
Astazi, scriem despre cele mai utile plugin-uri – extensii – pentru Wordpress. Nu este un top propriu zis, ci mai mult o lista. Nu am ordonat dupa anumite criterii sau preferinte.
1. W3 Total Cache
Unul dintre cele mai populare plugin-uri pentru imbunatatirea performantei site-ului tau. Foarte versatil si destul de complex. Dar, fiind atat de popular, exista si o gramada de ghiduri si tutoriale despre setarile corecte pentru tine si situatia ta. Noua ni se pare un must-have.
2. Yoast SEO
Un plugin foarte reusit. Are integrate setarile de baza pentru un SEO – meta title, meta description si meta keyword atunci cand postezi un articol sau creezi o pagina, dar si nsite sfaturi pentru mentinerea unui SEO ok. Noi preferam de multe ori acest plugin chiar si in favoarea unor plugin-uri platite. E usor de lucrat cu el si usor de mentinut o baza decenta in ceea ce priveste SEO-ul site-ului tau.
De asemenea, poate oferi ajutor in validarea contului de Google Webmaster sau Bing Webmaster + altele. Daca mai adaugam si faptul ca iti creeaza niste sitemap-uri .xml bine structurate, ne vei intelege de ce il preferam de multe ori.
3. All in one WP Security
Wordpress, ca si orice sistem, are anumite vulnerabilitati. Acest plugin de ajuta sa executi niste pasi suplimentari pentru a creste securitatea site-ului tau. Optiuni destul de multe si unele destul de complexe. Dar, cu un pic de engleza si Google, reusesti sa il setezi destul de usor. Securitatea nu ar trebui sa fie uitata, mai ales in zilele noastre. Acest plugin gratuit face fata destul de bine, crescand securitatea unei instalatii Wordpress considerabil.
4. Contact Forms 7
Poate nu e cel mai usor de utilizat plugin de formulare, dar noua ne place mult de tot. Plus ca nu am intalnit tema care sa ‘nu se impace’ cu Contact Forms 7. Este un plugin util pentru atunci cand vrei doar un formular simplu si rapid de creat, fara alte batai de cap.
5. WP-Optimize
Suna bine din titlu, dar acest plugin nu face minuni in performanta. Este mai mult legat de baza de date si intretinerea acesteia. Prin acest plugin iti poti sterge reviziile si trash-ul de pe site-ul tau, pentru a mai elibera baza de date. De asemenea, poate optimiza tabelele din baza de date – acest lucru l-ai putea face si tu lejer prin phpMyAdmin, dar e mai comod direct din panoul de administrare Wordpress.
6. Newsletter
Un plugin gratuit de creeare newslettere template-based. Adica iti poti salva template-uri pe care le construiesti direct din panoul de administrare al extensiei prin metoda wysiwyg – What you see is what you get(ce vezi, aia primesti; mai exact aia primeste un abonat la newsletter-ul tau direct in mail). Super util plugin-ul! De asemenea are si optiunea de a activa sau nu double opt-in.
Partea cea mai frumoasa este ca, cu ajutorul acestui plugin poti trimite direct newsletterele, fara a mai depinde de MailChip(nu ca nu ar fi bun serviciul, dar ca si idee).
7. Flamingo
Daca ti-ai facut mai multe formulare cu ajutorul Contact Form 7, cu ajutorul acestui plugin poti avea o lista centralizata cu toate mesajele primite. Astfel, e mai usor sa urmaresti mesajele primite de la vizitatori sau potentiali clienti. Din nou, nu face minuni dar e foarte comod de folosit.
Noi folosim de multe ori majoritatea plugin-urilor enumerate aici, si ni se par foarte ok. Nu am intampinat probleme cu nici unul dintre ele pe instalatiile noastre de Wordpress 4.3, asa ca vi le recmandam cu cea mai mare placere!
Daca ai descoperit un plugin gratis sau nu si ti se pare interesant sau util, te invitam sa ne lasi un comentariu, ca sa aflam si noi de el.