8 sfaturi pentru asocierea fonturilor pe site-ul tau

Hai sa urmarim cum se pot asocia doua fonturi diferite pe site-ul tau si cat de important este ca acestea sa se potriveasca. De ce? Pentru ca aspectul unui font, pe langa faptul ca trebuie sa fie lizibil, acesta comunica un mesaj cititorului prin aspectul caracterelor. In momentul in care dorim sa inspiram o imagine corecta in mintea vizitatorilor/cititorilor, asocierea fonturilor devine un aspect foarte important si trebuie tratat cu seriozitate. Trebuie sa alegem fonturile potrivite, pentru a usura vizitatorilor accesul la informatie si pentru a avea o imagine in ton cu continutul.

In momentul in care vrei sa folosesti doua fonturi pe site-ul tau, acestea trebuie sa se afle in armonie atat din punct de vedere stilistic dar si ca proportii. Asocierea corecta a doua fonturi poate crea unitate si poate ajuta mult vizitatorul in ceea ce priveste parcurgerea informatiilor de pe site-ul tau.

1. Nu folosi prea multe fonturi

Incearca sa te opresti la doua, maxim trei fonturi pe website pentru a obtine interes vizual.  Chiar daca vrei sa te lasi purtat de creativitate, alege doar doua fonturi pentru ca sunt mult mai usor de combinat si nici nu obosesti cititorul.

2. Foloseste contrastul

Contrastul are un rol important cand vrei sa asociezi doua fonturi. Alege doua fonturi care au o latime, grosime sau stil diferit insa ai grija la X – height.

3. Atentie la X – height

X-height se refera la inaltimea  literei mici x intr-un font dat la o dimensiune data. Acesta ofera o modalitate de a descrie proportiile generale ale oricarui tip de caractere. Cand vrei sa asociezi doua fonturi, ai grija sa aiba un x – height asemanator.

4. Incearca sa creezi contrast prin leading sau trackingpotrivire fonturi pe website

Pentru a afla mai multe despre leading, tracking si alti termeni sau detalii tehnice in ceea ce priveste tipografia in web design, poti citi in articolul dedicat tipografiei web mai multe.

5. Asociaza un font serif cu un font sans-serif

Ai grija ca aceste fonturi sa fie cat mai diferite. Fonturile care sunt prea similare nu arata bine impreuna.

Nu prea ai cum sa dai gres cu aceasta combinatie. Nu folosi fonturile serif pentru corpul textului / blocurile de text pentru ca obosesc, chiar enerveaza cititorul. . Alege un font serif pentru titlu si potriveste-l cu un font sans-serif pentru corpul de text .

Apeleaza la contrast in cazul in care folosesti fonturi asemanatoare din familii diferite pentru a pune in evidenta acest lucru.

Nu folosi doua fonturi serif impreuna sau doua fonturi sans serif. Aceasta combinatie nu duce la un rezultat placut vizual, este chiar gresit.

6. Foloseste la inceput fonturi diferite din cadrul aceleiasi familiifonturi magazin online

Acestea au fost deja concepute pentru a functiona impreuna si nu deranjeaza vizual cititorul. Este cea mai sigura metoda daca nu esti experimentat si iti este greu sa observi care combinatie de fonturi este mai potrivita pentru site-ul tau. (Roboto Black and Light) (Helvetica black helvetica)

7. Atribuie roluri pentru fonturile alese

Trebuie sa ai in vedere fontul potrivit folosit pentru titlu  majoritatea textului sau care este fontul potrivit pentru butoane.  Nimic nu este mai important decat continutul unui site. Prin urmare trebuie sa alegi unde si ce font vrei sa folosesti.

Atribuie roluri diferite fiecarui font si pastreaza-le pe intregul tau site fara alte artificii sau modificari. Mentinem aceleasi reguli constant pe tot site-ul.

  • Titlu si subtitluri
  • Corpul textului
  • Butoane, note (design functional)

Pentru ca avem o identitate vizuala a textului prezent pe site constanta, vizitatorului ii va fi mult mai usor sa navigheze pe site.

De exemplu, pe tot site-ul titlurile de tip H2 sunt bold cu o marime de 18px si in culoarea #333333. Mentinand acest aspect pentru toate tag-urile H2 din interiorul site-ului, vizitatorii se pot ghida usor atunci cand parcurg informatiile prezentate.

8. Ai grija si la personalitatea fonturilorfont website

Fiecare font inspira un anumit sentiment. Oamenii, fiind fiinte bazate pe emotii, asociaza si trateaza continutul tau pe baza trairilor. La ce ne referim? Un font care seamana cu cele folosite ca si titluri in filme de tip horror, nu va tresari bucurie in mintea cititorului. La fel cum, un font jucaus, nu va inspira seriozitate in mintea cititorului. Este foarte important sa ne alegem un font care sa reprezinte corect tipul continutului prezent pe site-ul nostru. Facem asta, deoarece dorim sa inspiram anumite emotii cititorului, emotii corecte si in concordanta cu idea sau imaginea brandului pe care site-ul respectiv il reprezinta.

Concluzie

O alegere corecta a fonturilor, precum si o fluiditate in tipografia aleasa de noi pe intregul site-ul, au puterea de a da “acel ceva” textului present pe o anumita pagina. Un text corect aranjat poate convinge cititorul sa parcurga toate informatiile prezente pe site-ul nostru, ba chiar sa si revina.

Nu uita sa dai un share pe reteaua de socializare preferata, pentru a-i ajuta si pe altii sa isi organizeze mai bine textul din interiorul site-ului sau magazinului lor.

[social_buttons facebook=”true” twitter=”true” pinterest=”true” google_plus=”true” linkedin=”true”]