Ce este un CDN? Afla 4 beneficii ale unui CDN

CDN vine de la Content Delivery Network sau o ‘retea de livrare de continut’ – dar eu voi folosi termenul de CDN de-a lungul articolului. Desi un CDN este potrivit pentru majoritatea site-urilor care cauta imbunatatiri de viteza, acest lucru nu inseamna ca orice site sau magazin are nevoie de unul.

Foarte important, este sa intelegem ce este un CDN si daca beneficiile primite, merita costul implementarii. Desigur, pentru a testa daca pe site-ul sau magazinul tau merita un CDN, unele companii ofera si perioade de proba (trial) sau conturi de tip gratuit.

Pana una alta…

Ce este un CDN?

Un CDN este o retea dispersata din punct de vedere geografic. Fiecare nod/server din CDN (cunoscut ca si Edge Server) din aceasta retea, mentine in cache continutul static prezent pe un site/magazin. Aceste fisiere statice sunt: imagini, fisiere .css si .js, dar si alt tip de continut structural. Majoritatea timpului de incarcare a unei pagini web, este reprezentat de descarcarea fisierelor de pe serverul unde este gazduita pagina, in browserul vizitatorului. Astfel, continutul fiind disponibil pe mai multe servere, acesta poate fi accesat mai rapid de vizitator mai ales din cauza scaderii distantei fizice intre servere.

Cand utilizatorul acceseaza site-ul tau, cel mai apropiat nod CDN va livra continutul si astfel se cdn-exampleasigura o distanta mai mica parcursa de date, reducant latenta. Din aceasta cauza, site-ul tau se va incarca mai rapid pentru utilizator.

Poate mai usor de explicat dar si de inteles, este prin poza din dreapta. (faceti click pe ea pentru a o vedea la dimensiuni mai mari).

Cel mai mare beneficiu in urma folosirii unui CDN il vei vedea daca locatia fizica a serverului ce iti cdn-region-specificgazduieste site-ul/magazinul, este intr-o alta tara decat a vizitatorilor sau a clientilor tai.

De exemplu, daca ai gazduit un site in Romania, dar o mare parte din vizitatori sunt din Londra. Cu un CDN bun, timpii lor de incarcare vor fi in mod categoric mai mici.

Cele 4 beneficii aduse un CDN?

Le voi prezenta sub forma de lista, pentru a fi mai usor de digerat:

  • Viteza: locatia de unde ese livrat continutul este mai aproape de serverul tau, si paralelizeaza download-ul. Un fisier care nu este static si este servit utilizatorului de serverul tau, poate fi descarcat deodata cu unu static servit de CDN.
  • Experienta utilizatorului imbunatatita: cand un site se misca rapid si fluent, nu te enervezi. Odata cu imbunatatirea vitezei scade bounde rate-ul, si de obicei cresc numarul de pagini vizualizate.
  • Imbunatatiri in SEO: Google favorizeaza site-urile rapide. Am zis destul?
  • Rezistenta la crash-uri: anumite fisiere fiind oferite de catre CDN, serverul tau va lucra mai putin deci va putea sustine mai multe conexiuni si sansa de probleme/erori scade drastic. Pe deasupra, unele servicii de CDN ofera si protectii impotriva anumitor atacuri rau intentionate ce au ca tinta site-ul tau.

Concluzii

In multe cazuri un CDN te-ar putea ajuta enorm. Sfatul meu, este sa testezi totusi, pentru ca difera de la caz la caz. Cloudflare si MaxCDN sunt doua din cele mai populare servicii, si au preturi decente si putere destula pentru a te ajuta sa obtii timpi de incarcare mult mai buni. Aceste servicii pot fi usor testate. Cloudflare ofera conturi de tip gratis, iar MaxCDN ofera un trial de 30 de zile. Iti recomand sa analizezi puternic in perioada de test cum se misca totul, daca apar erori in timp ce iti faci treaba linistit (scrii articole sau etc.).

Noi am optat pentru Cloudflare, si suntem inca in teste. Din doua motive: MxHost este partener optimizat cu cei de la Cloudflare si integrarea a fost facuta direct din Cpanel foarte lejer, dar si din motivul ca urmeaza sa oferim continutul nostru si in limba engleza pentru a le oferi clientilor si vizitatorilor din alte tari o experienta placuta in accesarea site-ului si a demo-urilor noastre (mai ales ca ~30% din traficul nostru este alcatuit din oameni din afara tarii si am avut cereri directe pentru traducerea unor articole). In momentul in care avem niste concluzii si rezultate concrete asupra serviciului celor de la Cloudflare, vom actualiza acest articol pentru a arata daca a meritat sau nu investitia.

Pana una alta, daca te-a ajutat articolul, da-i un share si un like!

[social_buttons facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true”]

Daca ai lucrat sau lucrezi cu Cloudflare sau MaxCDN, am aprecia daca ne-ai povesti despre experienta ta cu ei, cu ajutorul formularului de mai jos!