Magento CE update 1.9.3.0 – Ce noutati avem ?

A iesit si Magento CE update 1.9.3.0… versiunea 1 de Magento are acum un nou update la varianta open source(ce = community edition). Era clar ca nu o sa il lase pur si simplu sa moara odata cu Magento 2, dar ma bucur sa vad ca actualizarea nu contine doar reparatii pe partea de securitate. Magento 1 este inca foarte puternic, si o sa mai fie o perioada din diverse cauze, nu le dezbatem aici. Tinand cont ca exista destule magazine <1.9, care produc, e important sa mai existe in discutie o perioada si Magento 1.

Hai sa vedem ce aduce nou versiunea 1.9.3.0 si cand putem face o actualizare fara probleme.

Am un magazin Magento. Ii dau update?

Nu. Orice update la Magento (dar e o practica buna de folosit si pe alte platforme)  il facem intai pe un server/instalatie de test, preferabil in oglinda. Prin ‘in oglinda’, ma refer la modificari/extensii. Acestea trebuie sa existe si pe instalatia de test, pentru a putea vedea ce se strica – de obicei se ‘strica’ pe Magento cate ceva la fiecare update. De aceea e FOARTE important sa nu facem astfel de experimente pe magazinul live, care produce. Chiar si dupa ce ajungem la concluzia ca se poate face update, inainte de toate facem un backup al instalatiei principale – cea care aduce vanzarile.

Unele fix-uri si actualizari ale diverselor extensii de pe magazinul tau pot aparea si la o luna dupa lansarea noului update. Altele poate va trebui sa le repari tu (sau programatorul tau).

Ce se poate intampla daca ignori ideile de mai sus si dai update? Te poti trezi cu diverse functii sau chiar tot magazinul stricat. Prin stricat, ma refer fie la imposibilitatea clientilor de a plasa comenzi, fie alte erori. In orice caz, ar fi inutil sa iti creezi singur probleme, grabindu-te cu un update (care desi are fix-uri bune, nu va fi revolutionar pentru vanzarile tale).

Magento CE Update 1.9.3.0 – ce e nou?

Cu peste 120 de imbunatatiri aduse, noua versiune suporta PHP 5.6, 5.5, 5.4. Clar ca, nici nu merita sa ne gandim la alta versiune decat PHP 5.6, restul fiind prea in urma in ceea ce priveste performanta si securitatea.

Sa vedem un mic rezumat al unor imbunatatiri pe categorii:

Securitate:Magazin online Magento Securizat

 • Mai multe vulnerabilitati XSS au fost rezolvate;
 • Panoul de administrare acum foloseste corect HTTPS daca serverul suporta;
 • Nu mai se poate ajunge in situatia: eroare de epuizare a memoriei in cazl in care bombardam serverul Magento cu imagini de dimensiuni gresite;
 • Magento nu mai foloseste Adobe Flash pentru uploaduri. In Sfarsit!
 • O vulnerabilitate CSRF in ceea ce priveste wishlist-ul a fost rezolvata;
 • Rezolvat multe alte probleme de securitate printre care si o vulnerabilitate de tip ‘man in the middle’;

Performanta:

 • Imbunatatit performanta la reindexarea categoriilor;
 • Cand exportam un numar mare de produse, nu mai primim eroarea: out of memory;
 • Rezolvat un memory leak in ceea ce privesc configurable swatches + alte imbunatatiri de performanta;
 • Diverse imbunatatiri in ceea ce privesc optimizarile CSS si JS(unificare si minificare);Magento CE update - Creare magazin online responsive
 • Importul de produse mananca mai putina memorie;
 • Upload-ul de fisiere parca se misca mai ok(mai ales la editarea unui produs) – am observat noi, pe serverul nostru de test;

Diverse imbunatatiri:

 • Imbunatatiri la regulile de preturi;
 • Nu mai apar erori cand 2 utilizatori adauga simultan acelasi produs in cos;
 • Editorul WYSIWYG se ocupa corect de tag-urile XHTML (cellpading/cellspacing);
 • Diverse imbunatatiri pe partea de cos si finalizare comanda.

Nu am notat toate imbunatatirile/reparatiile, ci doar o parte (care mi-au sarit mai mult in ochi). Pentru a le vedea pe toate, puteti accesa release notes, in limba engleza.

Concluzii

Desi a iesit deja Magento 2, este de apreciat ca echipa Magento nu a uitat si de versiunea 1, si ii aduce constant imbunatatiri. Oarecum, e normal… tinand cont ca Magento 1 inca satisface usor toate pretentiile unui magazin online modern, si Magento 2 mai are diverse probleme.

Aici isi spune cuvantul si rata de adoptie a noilor versiuni. Sa nu uitam ca avem multe servere care gazduiesc diverse platforme inca pe php 5.3 si 5.4. Se misca greu oarecum tot procesul de modernizare… si e corect ca Magento 1 sa fie cat mai bine finisat. Cert e, ca Magento 1 mai sta o vreme pe ‘aici’. Dar lucrurile se misca intr-o directie ok daca privim in ansamblu – Magento 2 devine tot mai bun, PHP 5.4 e pe moarte, se renunta la Flash etc.

Daca ti-a fost util acest articol despre Magento CE Update 1.9.3.0, da-i un share pe reteaua ta de socializare preferata!

[social_buttons facebook=”true” twitter=”true” pinterest=”true” google_plus=”true” linkedin=”true”]