Despre Magento 2 am scris imediat dupa ce a iesit din beta, in 2015. Articolul vechi il gasesti la sfarsitul acestui articol. Mi s-a parut relevant sa vin cu o actualizare de 2018 despre Magento 2, acum (acest articol este scris in 25 August 2018) cand suntem la versiunea Magento 2.2.5 (27 Iunie 2018).
Vom lua pe rand mai multe idei despre Magento 2, Magento 2 vs Magento 1, daca este Magento 2 pregatit de productie si probabil cel mai important: mai merita sa iti faci un magazin online pe Magento 1.9?
Este stabil Magento 2 pentru un magazin online modern si eficient?
Da. De la lansarea sa initiala, Magento 2 a primit multe reparatii, imbunatatiri si functii noi pana la versiunea actuala. Daca inainte mai erau probleme, unele chiar enervante… Magento 2.2 e foarte ok si stabil.
Este o platforma performanta, moderna si cu un look mai fresh, cel putin pe partea de administrare. Trebuie sa mentionez ca, tot ceea ce tine de frontend (Fata magazinului, cea cu care interactioneaza clientii) este personalizabil. Asta inseamna ca daca se doreste, pot arata in mare parte identic doua magazine – unul pe Magento 1.9 iar celalalt pe Magento 2. Sunt cateva locuri unde vor exista diferente (de exemplu la procesul/paginile de checkout sau finalizare comanda).
Dar, daca ai in vedere un upgrade de la Magento 1.9 la Magento 2, merita sa ai in vedere si un redesign al frontend-ului daca tot investesti in upgrade sau migrare. Ar trebui sa stii ca se pot migra datele de pe instalatia ta Magento 1 pe Magento 2, astfel nu vei pierde date.
Si… e un pic mai destept pe partea de administrare. Pe langa aspectul ‘fresh’ (care oricum mergea rezolvat cu un template pentru partea de administrare), avem si o sumedenie de rapoarte si functii noi, destul de utile.
Redesignul si regandirea procesului de a adauga produse este bine-venit si el, si parca este o idee mai prietenos in general panoul de administrare.
Performanta: Magento 1 vs Magento 2
Discutam despre ultimele versiuni disponibile, adica Magento 1.9.3.9 si Magento 2.2.5. Magento 2 e mult mai performant si mai modern.
Daca pana in versiunile Magento 2.2.x versiunea veche statea destul de bine din punct de vedere al performantei, mai ales versus un magazin Magento 1.9 cu un Cache FPC bun, dupa lansarea Magento 2.2, lucrurile s-au mai schimbat.
Ce poate Magento 2 din start, si Magento 1.9 necesita extensii aditionale si ajustari:
- FPC cache integrat;
- Suport PHP 7.1;
- Suport Varnish 4 integrat;
- Solr 4.x si pentru varianta CE;
Astfel, cu tot ce vin ele din start, Magento 2 este mult mai rapid. Cu ajustarile necesare, instalarii unei extensii pentru folosirea PHP 7.0 pe Magento 1, o extensie FPC si altele, evident ca putem avea o viteza foarte buna si pe Magento 1.9. Doar ca nu despre asta este vorba. Magento 2 vine ‘din fabrica’ mai rapid. Si garantat vom vedea imbunatatiri si mai multe, cum am vazut de la trecerea Magento 2.0 la 2.2.
Cand sa ne gandim la migrare sau upgrade? Mai are viata Magento 1.9?
Ce inseamna mai are viata? Daca mai apar actualizari?
In primul rand, cand ajungem intr-o anumita data… nu se termina brusc lumea si toate instalatiile Magento 1 vor muri. Efectiv, din punctul in care Magento 1, ca si platforma, intra in ‘End of Life’, nu vor mai exista nici un fel de actualizari pentru aceasta. Nici de securitate, nici de performanta si nici de functionalitati.
Merita mentionat ca, functionalitati noi nu vom mai vedea pe Magento 1.9. Cel putin nu oficiale.
Iar in ceea ce privesc actualizarile minore – reparatii de securitate si diverse probleme (bug-uri), cei de la Magento vor anunta cu 18 luni inainte. Asta este politica lor. Astfel, cel mai recent raspuns oficial pe care il are cineva, este ca Magento 1 nu va mai fi suportat dupa data de Iunie 2020 (adica daca apar probleme noi de securitate nu vei avea actualizari).
Pana in Iunie 2020 probabil vom mai vedea actualizari, desi este de asteptat sa fie puse in plan secund deoarece toata echipa de dezvoltare Magento este concentrata pe versiunea noua.
Deci ideal, din punct de vedere al securitatii, ar fi mai bine sa nu te prinda 2020 cu Magento 1. Desi o ruta mai sigura ar fi sa treci la Magento 2 cat de repede iti permite bugetul, ca sa profiti de tot ce poate noua versiune. (citeste in continuare pentru detalii)
nota: si da, vor aparea probleme de securitate si dupa 2020. Daca vrei sa fii sigur de ceva, poti fi sigur de asta. 🙂
Mai exact, ce are nou Magento 2?
De la chestii tehnice, la functionalitati menite sa ajute administratorii de magazine si operatorii, mai jos – pe scurt – ce e nou sau refacut.
- Tehnologii noi: PHP 7.1 si versiunile mai noi de MySql ajuta la sporirea performantei si securitatii;
- Magento 2 foloseste jQuery in loc de Prototype.js;
- FPC si posibilitatea integrarii cu Varnish existente din start;
- Algoritmi SHA-256 pentru parole, deci parolele stocate in baza de date sunt mai putin vulnerabile la anumite tipuri de atacuri;
- Modul de ‘Instant purchase’, sau cumpara pe loc. Grabeste enorm procesul de plasare a unei comenzi. Un client nu mai trebuie neaparat sa treaca prin toti pasii de finalizare comanda. Daca are deja setate metode de plata si adrese preferate pentru facturare/livrare, comanda poate fi plasata la propriu, direct;
- Procesul de finalizare comanda este din start, foarte ok. Pe Magento 1, era cam slab din punct de vedere al usurintei de utilizare de catre client si al ratei de conversie (evident, exista extensii de tip ‘one step checkout’ pentru Magento 1.9 care adreseaza aceasta problema);
- Procesul de finalizare comanda permite din start clientului sa inceapa plasarea comenzii ca si vizitator si sa isi faca cont in timp ce plaseaza comanda;
- Adauga in cos sub forma Ajax (fara reincarcarea intregii pagini);
- Panou de administrare nou, simplificat din punct de vedere al navigarii si un pic mai prietenos;
- Mai multe rapoarte in partea de administrare;
- Adaugare de produse simplificata, si acum putem urca video-uri din start pentru fiecare produs;
- Posibilitatea de a personaliza anumite coloane din panoul de administrare. De exemplu in partea de vizualizare a clientilor, putem alege ce coloane dorim sa fie afisate;
- Integrat din start cu: PayPal, Braintree, Atuhorize.net, WorldPay, Dotmailer si alte servicii;
- suport mai bun pentru magazinele B2B incepand cu versiunea 2.2.x;
- Cautari mai eficiente/bune in magazin, datorita posibilitatii de integrare cu Elasticsearch;
- plus multe alte mici imbunatatiri, dar de efect;
Magento 2 este mai scump?
Fiind mai nou, nu de putine ori chiar si extensiile sunt putin mai scumpe. Varianta Enterprise, este mai scumpa simtibil, aceasta incepad de la aproximativ 22.000 $.
Evident ca, constructia unui magazin online Magento 2 varianta CE este mult mai ieftina, ca si in cazul lui Magento 1.9. Doar ca probabil o idee mai scumpa decat costa constructia unui magazin online Magento 1.9.
Merita sa imi fac un magazin Magento 1.9 in 2018? Sunt foarte inclinat sa zic ca nu. Magento 2 are o multitudine de avantaje, iar cel mai important este faptul ca avem o siguranta in ceea ce privesc actualizarile de securitate (clar ca, nici performanta extra nu este de neglijat). Un magazin Magento este facut sa functioneze multi ani, cu eventuale imbunatatiri si actualizari de-a lungul anilor. Sa construiesti in 2018 un magazin versiunea 1.9 poate fi periculos daca in 2020 vei ramane descoperit din punct de vedere al securitatii.
Pe langa cele de mai sus, trebuie sa tinem cont si de faptul ca Magento 1.9 nu va mai primi functii noi, dar Magento 2 cu siguranta va mai primi de-a lungul timpului pe langa cele deja aditionale versiunii vechi.
Dezvoltarea pe Magento 2 – exista suficiente extensii?
Partea buna, este ca in toata lumea si mai toti dezvoltatorii au primit Magento 2 destul de bine. Asta inseamna ca exista deja o serie de extensii (chiar si unele gratuite) foarte bune, si apar zilnic extensii noi, imbunatatite si pregatite pentru Magento 2.
Chiar si in contextul unui magazin Magento 2 dedicat pentru Romania, vedem un suport destul de bun din partea unor furnizori de servicii. De exemplu, servicii precum EuPlatesc si FanCourier au deja extensii pentru Magento 2. Asta inseamna ca nu va trebui sa renunti la anumite functii utile atunci cand migrezi pe Magento 2.
Deci da, ultima noastra problema este lipsa de extensii sau adaugiri de functii care existau sub forma de extensii pe Magento 1.9 si nu sunt incluse in Magento 2 din start. Multi dezvoltatori au lansat chiar si aceeasi extensie deja existenta pentru Magento 1, sub varianta Magento 2.
Ce probleme pot exista la migrarea pe Magento 2?
Cand discutam de migrarea de la Magento 1 la Magento 2, pot exista niste probleme in functie de configuratia magazinului tau. Mai jos niste exemple. Toate sunt rezolvabile, doar ca pot adauga la costul si/sau durata realizarii migrarii.
- scripturi dedicate pentru tine, realizate de diversi dezvoltatori ce trebuiesc adaptate la Magento 2;
- integrari cu diverse sisteme precum ERP-uri sau alte servicii care inca nu sunt pregatite in mod oficial de Magento 2;
- extensii ale caror dezvoltatori inca nu au realizat o varianta pentru Magento 2 – e posibil de multe ori sa existe alternative care fac aceeasi chestie deci s-ar putea sa nu fie neaparat o problema;
- migrarea anumitor date de pe platforma veche poate fi anevoioasa dar de obicei clientii, produsele, URL-uri, paginile si categoriile merg fara probleme indiferent de scenariu;
Magento 2 necesita mai multe resurse? E nevoie de o gazduire mai scumpa?
Da si nu. Adica, ar trebui oricum sa ai un plan de gazduire la o companie cu reputatie buna si ultimele tehnologii disponibile. In Romania, companii de hosting precum MxHost si HostVision suporta atat PHP 7.1, cat si restul cerintelor necesare pentru Magento 2.
Avem chiar disponibile si variante decente de buget, cum ar fi planurile dedicate Magento, care de multe ori sunt mai ieftine sau mai avantajoase versus un server dedicat sau un VPS datorita configurarilor aditionale deja efectuate de compania de gazduire.
In ceea ce privesc costurile, daca nu ai facut economie nenecesara si rulezi pe un plan de gazduire care nu ar fi fost recomandat nici pentru Magento 1, sunt sanse mari sa nu ai nevoie de un upgrade. De exemplu, pe planul Magento Cloud Start de la MxHost merg perfect atat Magento 1.9 cat si Magento 2.2.x. Noi si pentru magazine pe versiunea 1.9 recomandam ca minim acest plan de gazduire. Astfel, trecerea la Magento 2 nu presupune costuri aditionale cu gazduirea.
Amintesc totusi, ca in comertul online viteza ajuta direct vanzarile. In caz de exista idei de a face economii la gazduire, ar trebui lasate de-o parte.
Concluzii – pe scurt, despre Magento 2
- Este viitorul platformei Magento, este mai securizat si rapid – tehnologii noi;
- O sumedenie de functii noi, interesante atat pentru clienti cat si pentru operatori sau administratori;
- Orienteaza-te spre Magento 2 daca vrei in 2018 un magazin online Magento;
- Migreaza pana in iunie 2020 pe Magento 2 daca ai deja un magazin Magento;
- Gandeste-te daca magazinul are nevoie si de un facelift/redesign daca tot migrezi pe Magento 2;
- Daca nu vrei stres cu actualizarile, probabil vor fi dese si in cazul unor functionalitati noi poate nu foarte simple, apeleaza cu incredere la un plan de mentenanta;
- Magento merge intr-o directie foarte interesanta (in sensul bun al cuvantului);
Magento 2 este intr-adevar ceva nou si un pas inainte. Fiind atat de diferit fata de varianta anterioara, migrarea tuturor datelor de pe o instalatie Magento 1.9, nu se face cu o singura apasare de buton. Dar, e un pas mare inainte si face si mai solida fundatia unei platforme de comert online mai capabila ca niciodata.
Utilizarea celor mai noi versiuni de software si tehnologii, este cu atat mai importanta atunci cand discutam de o afacere sau de un business. Pe langa castigurile de performanta (care in contextul magazinelor online se refera direct si la cresterea vanzarilor), avem parte si de castiguri de securitate si functii noi, care ne permit sa economisim timp si sa fim niste vanzatori mai eficienti in timp ce ne protejam propriul magazin si proprii clienti.
Daca ai nevoie de ajutor in migrarea pe Magento 2, crearea unui magazin Magento 2 de la zero sau efectiv intretinerea si/sau imbunatatirea unui magazin online Magento 2, te putem ajuta. Contacteaza-ne pentru a putea discuta despre nevoile tale.
Dupa ceva ani de dezvoltare si teste, Magento 2.0 a fost oficial lansat!
Ok. Recunoastem!
Ne jucam cu el de ceva vreme, cand inca era in beta si multe multe lucruri(ca la orice beta) erau mai …ciudate, si ne place Magento 2.0! Ne place si mai mult acum ca majoritatea problemelor au disparut!
Clar ca, probabil nu vom vedea nici un magazin online mare pe Magento 2.0 anul asta(din cauza schimbarilor destul de mari intre 1.9.2.2 si 2.0), mai ales ca suntem in pragul sarbatorilor. Ar fi prea riscant.
Plus ca, magazinele care folosesc ceva extensii(si majoritatea folosesc) trebuie pe langa migrarea pe 2.0, sa astepte dezvoltarea sau actualizarea unor extensii pentru noua versiune. Deci probabil tot procesul de trecere pe 2.0 va fi facut treptat de-a lungul anului viitor.
Dar, din 2016, banuim ca tot mai multi detinatori de magazine online pe Magento, vor trece la 2.0.
Uite cateva motive care ne incanta pe noi:
- Panoul de administrare este responsive si este chiar bine gandit pentru dispozitivele touchscreen
- Full Page Caching implementat atat in versiunea gratis cat si cea platita. Desi mergea implementat si pana acum, FPC-ul e mai mult decat bine venit! Full page caching imbunatateste drastic timpii de incarcare a unei pagini dintr-un magazin Magento.
- Procesul de finalizare a comenzii mult imbunatatit
- Codul de baza este modern si curat. Putem zice ca, Magento 2.0 este un nou inceput.
- Performanta mult imbunatatita. Magneto 2.0 este gandit si pregatit mult mai bine pentru scenarii grele. De exemplu, daca ai 150 de oameni care dau checkout de-o data, si interogarile efectuate de fiecare utilizator necesita 1 secunda timp de executie(si trebuie sa blocheze un tabel cand scriu in baza de date)… asteapta-te la un fiasco… timpi de >50s de checkout si diverse incarcari ale paginilor. Magento 2.0 promite sa imbunatateasca aceasta situatie foarte mult.
- Magento 2.0 Enterprise te lasa sa separi bazele de date. Pentru site-uri cu >5000 de comenzi, implementarea unei strategii de impartire a bazei de date in mai multe ar putea aduce beneficii imense in ceea ce priveste performanta.
- Gata cu Prototype. Desi acesta inca este inclus, acum a fost inlocuit de jQuery. Asta se traduce in: mai putine conflicte pe partea de Javascript(aleluia!).
- Tot procesul de indexare din magento este mai performant.
- Varnish este integrat in Magento 2.0
- UX mult imbunatatit. Tot backend-ul este mult mai prietenos.
- Sectiunea de management a produselor a primit un mult dorit polish.
Ne bucuram ca unul din gigantii in ceea ce priveste comertul electronic aduce imbunatatiri cu adevarat sesizabile. Asta nu poate insemna decat un singur lucru: comertul electronic este in continuare in dezvoltare atat pentru clienti dar si pentru developeri. Constant lucrurile vor fi mai usor de facut si in acelasi timp mai bine facute.
Ce planuri avem noi cu Magento 2.0?
Inca testam diverse functionalitati si noua structura din spatele platformei. Urmeaza sa oferim un demo(cum am facut si pentru 1.9) pentru cei curiosi, dar si sa facem niste teste 1.9.2 vs 2.0 in scenarii similare – adica un fel de review mai geeky.
Pentru pareri, sugestii sau diverse aspecte pe care le-ati dori evidentiate pe viitor despre Magento 2.0, nu ezitati sa lasati un comentariu sau sa ne trimiteti un mail.
nota: mai jos aveti o galerie cu cateva poze din noul panou de administrare. Ce vede clientul nu este atat de relevant, depinzand de tema instalata si modificarile aduse de fiecare designer.